Η απαρχή της αγαπημένης μας σοκολάτας είναι φυσικά το κακαόδεντρο, το οποίο ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα, με ζέστη και υγρασία.

Το ύψος του φτάνει τα 6-8 μ., με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.

Πρώτοι που καλλιέργησαν κακαόδεντρα ήταν οι Μάγια χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζουν τη σημερινή μορφή της σοκολάτας. Οι Αζτέκοι ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο -αφού πρώτα τους έκαναν σκόνη- για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν “Choclatl”, στο οποίο πρόσθεταν μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό και μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

Ήξερες ότι η Σουηδοί είναι εκείνοι που καταναλώνουν την περισσότερη σοκολάτα, με μέση κατανάλωση 19,8 λίτρα τον χρόνο για κάθε άνθρωπο; Πολύ υψηλά στη λίστα κατανάλωσης βρίσκονται και οι Αμερικάνοι με μέση κατανάλωση 9,5 λίτρα τον χρόνο. Το 2020 καταναλώθηκαν παγκοσμίως 4,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σοκολάτας, παρόλη τη δυσχερή κατάσταση που βρισκόμασταν λόγω Covid.

Πάμε λοιπόν να δούμε από που προέρχεται η αγαπημένη όλων μας σοκολάτα!

Τι επηρεάζει την ποιότητα της σοκολάτας;

Η ποιότητα της σοκολάτας εξαρτάται από την προέλευση και την ποιότητα των κόκκων του κακαόδεντρου. H συγκομιδή των ώριμων καρπών γίνεται με τη βοήθεια μιας λεπίδας προσαρμοσμένης σε ένα μακρύ κοντάρι. Οι καρποί ανοίγονται στη μέση από όπου προβάλλουν οι κόκκοι, τυλιγμένοι μέσα σε έναν άσπρο πολτό. Οι κόκκοι αποχωρίζονται από το περίβλημα του καρπού και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια για να υποστούν τη ζύμωση που είναι απαραίτητη για να αποβληθεί ο πολτός και να ξεχωρίσουν. Τα καλάθια σκεπάζονται με πλατιά φύλλα μπανανιάς, όπου και αναπτύσσεται θερμοκρασία 50oC, ο πολτός λιώνει και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο. Στη συνέχεια, απλώνονται σε μεγάλες ψάθες πάνω στο έδαφος και εκτίθενται στον ήλιο, για να ξεραθούν. Εκεί παίρνουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα τους και αρχίζει να αναπτύσσεται το λεπτό άρωμά τους. Και μπορεί το άρωμα και η γεύση να αναδεικνύονται στο καβούρντισμα, ωστόσο η σωστή ζύμωση και το στέγνωμα είναι που επηρεάζουν την ποιότητα των κόκκων. Έπειτα ακολουθεί η συσκευασία τους και η διαδικασία της εξαγωγής.

Διαδικασία δημιουργίας της σοκολάτας.

Αφού συλλεχθούν και καθαριστούν από ξένα σώματα οι κόκκοι, αποθηκεύονται σε σιλό ανάλογα την ποικιλία. Ύστερα ακολουθεί το καβούρδισμα, το ξεφλούδισμα και ο τεμαχισμός των κόκκων σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια αναμειγνύονται μικρά κομμάτια από διάφορες ποικιλίες και αλέθονται ώστε να δημιουργηθεί μια ρευστή μάζα, γνωστή ως κακαόμαζα. Τέλος, η κακαόμαζα περνά μέσα από μια πρέσα, όπου διαχωρίζεται σε δύο συστατικά, το κακάο και το βούτυρο κακάο.

Παραγωγή προϊόντων σοκολατοποιΐας.

Εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που πραγματοποιείται με αυτόματα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και περιλαμβάνει διάφορα στάδια επεξεργασίας, όπως:

 

Τέλος, το ρευστό μίγμα, αφού μετριαστεί η θερμοκρασία του, μεταφέρεται αυτόματα σε ειδικά μηχανήματα όπου χύνεται στις φόρμες πλακιδίων. Στο σημείο αυτό μπορεί να προστεθούν και άλλα συστατικά. Οι φόρμες μεταφέρονται αυτόματα στα ψυγεία ώστε η σοκολάτα να στερεοποιηθεί. Στη συνέχεια, οι πλάκες μεταφέρονται στις συσκευαστικές μηχανές, τυλίγονται και αποθηκεύονται σε κλιματιζόμενους χώρους, μέχρι να φτάσουν στα σημεία πώλησης.

Αναλογίες για κλασική ζεστή και κρύα σοκολάτα ρόφημα.

Και αφού μάθαμε τα βασικά, ώρα να απολαύσουμε μια χορταστική και αρωματική σοκολάτα, σε δύο εκδοχές!

Διαλέγουμε σοκολάτα DELIZIA κλασική ή με γεύση.

Για τη ζεστή σοκολάτα:

  1. 250γρ γάλα πλήρες
  2. 2 scoop σοκολάτα (περίπου 12γρ)

 

Για την κρύα σοκολάτα:

  1. Ίδιες αναλογίες
  2. 3-4 παγάκια στο ποτήρι

Την κλασική μας σοκολάτα DELIZIA την βρίσκεις εδώ.

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *