‘Ήξερες ότι η τροφή των θεών, σύμφωνα με τους Αζτέκους και τους Μάγια, χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως φάρμακο αλλά και ως νόμισμα;

Τροφή των θεών διότι η επιστημονική του ονομασία είναι «theobroma cacao», βρώμα των θεών, δηλαδή τροφή των θεών!

Πολύτιμος καρπός για την υγεία, όπως και αυτός του καφέ, έχει αγαπηθεί παγκοσμίως, και έχουν δημιουργηθεί τόσες εκδοχές σε βρώσιμη και πόσιμη μορφή που καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Αρχικά να σημειωθεί ότι το βασικό συστατικό του καρπού στο οποίο οφείλει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι οι πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Συναντώνται κυρίως στα φρούτα, στα λαχανικά, στα δημητριακά, στην σοκολάτα, τον καφέ και το τσάι.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Τα συστατικά που περιέχονται στο κακάο, μειώνουν την κακή LDL χοληστερόλη και ελαττώνουν την φλεγμονή, προστατεύοντας έτσι την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ταυτόχρονα, προστατεύουν από την καρδιακή ανεπάρκεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Κακάο για υγιή χώνεψη.

Οι φυτικές ίνες στους κόκκους κακάο προάγουν την υγιή πέψη. Είναι γνωστό ότι η λήψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει να απαλύνετε τις κινήσεις του εντέρου, να αποτρέψουν τις αιμορροΐδες και να βοηθήσουν με άλλες πεπτικές παθήσεις.

Λιγότερες φλεγμονές.

Ορισμένες ενώσεις στο κακάο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, αρθρίτιδας και κατάθλιψης.

Κακάο για καλύτερη διάθεση.

Το κακάο περιέχει υγιή λίπη και άλλες ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που επηρεάζει θετικά τη διάθεση και την ενέργεια.

 

Είναι αναμενόμενο βέβαια ότι η επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται το κακάο στην βιομηχανία τροφίμων να έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της περιεκτικότητάς του στα πολύτιμα συστατικά του. Γι’ αυτό χρειάζεται να επιλέγουμε προϊόντα όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα, ενώ όταν πρόκειται για σοκολάτα ή κάποιο έτοιμο ρόφημα, να επιλέγουμε κάποιο με περιεκτικότητα πάνω από 70% σε στερεό κακάο.

Έχει λιπαρά το κακάο;

Η περιεκτικότητα του κακάο σε λιπαρά (βούτυρο κακάο) κυμαίνεται από 17 -30%, ανάλογα με την προέλευσή του (ποικιλία φυτού, περιοχή, χρόνος ωρίμανσης κ.λπ.). Η προέλευση του καρπού καθορίζει επίσης και την περιεκτικότητα του κακάο σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Για να μην σε κουράσουμε με πολλούς επιστημονικούς όρους, το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι να επιλέγεις πάντα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη ώστε να μπορείς να απολαύσεις όλα τα οφέλη του κακάο.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους το κακάο, παρόλα τα οφέλη του, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς 100 γρ. κακάο σε σκόνη περιέχουν 350 θερμίδες. Πίνοντας το ως ρόφημα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών, το κακάο αποδίδει 45 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ ροφήματος κακάο και ροφήματος σοκολάτας.

Μέχρι τότε μπορείς να βρεις τη μεγάλη μας ποικιλία σε σοκολάτες εδώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *