Οι πιστοί οπαδοί του δεν τον αλλάζουν για κανέναν φραπέ ή εσπρέσο, και όχι άδικα! Ο ελληνικός καφές, όπως είθισται να τον αποκαλούμε εμείς, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του ελληνικού λαού οπότε πάμε να μάθουμε κάποια πράγματα που ίσως δεν ξέρεις γι’ αυτόν.
Από που πρόερχεται τελικά ο ελληνικός καφές;
Στην Ελλάδα, τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του ήταν γνωστός ως «τούρκικος», κάτι το οποίο επικράτησε μέχρι την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, οπότε ο κόσμος, ως διαμαρτυρία, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό».
Το βασικό που ξεχωρίζει αυτόν τον καφέ από τους υπόλοιπους είναι ότι παρασκευάζεται χωρίς φιλτράρισμα, οι αλεσμένοι κόκκοι δηλαδή μένουν στον πάτο του φλυτζανιού, το γνωστό σε όλους μας «κατακάθι».
Η παρασκευή λοιπόν του καφέ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα, προέρχεται σχεδόν σίγουρα από τον αραβικό κόσμο και τους βεδουίνους, εκεί που συνήθως τον εμπλούτιζαν με κάρδαμο. Οι βεδουίνοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ζωντανά, γι’ αυτό και υπάρχει η παράδοση να ψήνεται ο καφές πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παραδοσιακά καφενεία. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πέρασε μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου και από εκεί σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το βορειότερο σημείο που συναντάμε τέτοιον καφέ όπως τον δικό μας ελληνικό είναι η Τσεχία και η Σλοβακία, όπου ονομάζεται turek.
Facts για τον ελληνικό καφέ.
- Όταν εδραιώθηκε ο καφές στην Τουρκία ήταν το αφέψημα που απολάμβανε περισσότερο ο κόσμος στα καφενεία, τα οποία αποτελούσαν χώρους συγκέντρωσης και ανταλλαγής ιδεών. Τα καφενεία όσο και ο καφές έγιναν τόσο δημοφιλή που η οθωμανική κυβέρνηση ένιωσε να απειλείται από την τεράστια κοινωνικοποίηση των ανθρώπων και προσπάθησε να απαγορεύσει την κατανάλωση του. Η απαγόρευση δεν είχε αποτέλεσμα και ο «τούρκικος» καφές παραμένει ακόμα αγαπημένο αφέψημα των Τούρκων. Μάλιστα συμπεριελήφθη στη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο όρος «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» αναφέρεται σε παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγόνους κάθε έθνους, όπως προφορικές παραδόσεις, τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, γιορτές, τελετές, γνώσεις και τεχνικές. Η UNESCO αποδέχτηκε ότι ο «τουρκικός» καφές και η τελετουργία του θεωρούνται σημαντικό κομμάτι της κοινωνικοποίησης στη Τουρκία.
- Από τον 18ο αιώνα παρατηρείται ότι ο καφές συνοδευόταν πάντα με ένα ποτήρι κρύο νερό και ένα λουκούμι. Έτσι τον σερβίρουν ακόμα πολλά παραδοσιακά καφενεία στα ελληνικά χωριά.
- Αν ρωτήσεις τους πολύ παλιούς ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να φτιάξεις τον «ελληνικό» καφέ, θα σου απαντήσουν ότι θέλει ώρα και μεράκι. Συγκεκριμένα ο καφές πρέπει να βγει από τη φωτιά και να ξαναμπεί 8 φορές, με κάθε φορά να διαρκεί λίγο λιγότερο από την προηγούμενη. Γι’ αυτό και έκαναν τουλάχιστον 20-25 λεπτά για να τον φτιάξουν.
- Ο «ελληνικός καφές» είναι περισσότερο ωφέλιμος από τα υπόλοιπα ήδη διότι επειδή δεν φιλτράρεται καταφέρνει και διατηρεί τα αντιοξειδωτικά του.
- Ακριβώς επειδή είναι ωφέλιμος για την υγεία χρησιμοποιείται και ως γιατροσόφι για τη διάρροια, προσθέτοντας απλώς σε ένα ωμό κουταλάκι καφέ λίγες σταγόνες λεμόνι.
- Οι Baristi της παλιάς εποχής που επιδίδονταν στην τέχνη του ελληνικού καφέ ονομάζονταν «ταμπής».
- Είναι ο μοναδικός καφές που θεωρείται ότι έχει μαντικές ιδιότητες!
Professional tip: Ο ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος απαιτεί να ξεκινήσεις από χαμηλά και σιγά-σιγά, με σταθερό ρυθμό να ανεβάζεις πιο ψηλά το μπρίκι. Στο τέλος, πλησιάζεις ξανά το φλιτζάνι ώστε το πυκνότερο υπόλειμμα να πέσει μαλακά και να διαλυθεί ομοιόμορφα.
Τι περιμένεις λοιπόν;
Ο δικός μας ελληνικός καφές «το Φίλημα», με τους καλύτερους κόκκους ARABICA από τη Βραζιλία και την Αιθιοπία, είναι ο καφές που θα δοκιμάσεις και δεν θα ξαναλλάξεις.
Σοκολάτα και ξηροί καρποί με γήινες νότες, πλούσιο καϊμάκι, ισορροπημένο σώμα, μεθυστικό άρωμα και μαντικές ιδιότητες, συνιστούν ένα καφέ γεμάτο αγάπη και μεράκι!
«Το Φίλημα» θα γίνει και η δική σου καθημερινή πράξη αγάπης!
Τον βρίσκεις εδώ.